Et hjem i Kongelunden /

fornyelse av Kongelunden asylsenter

AVGANGSPROSJEKT, Landskabskunst 2016

Min oppgave har gått ut på å etabler et nytt asylsenter i Kongelunden, som en erstattning av dagens senter.

 

Den overordnede ideen har vært å plassere asylsenteret inne i en epleplantasje. Ved siden av epletrærnes rekreative kvaliteter, vil plantasjen danne utgangspunktet for en gårdsdrift med dyrehold og videreforedling av epler og andre gårdsprodukter. Gjennom dette gir jeg beboerene mulighet til daglig arbeid og aktivitet, i løp av deres opphold på senteret.

 

Mitt nye asylsenter rommer boliger for omkring 200 mennesker. Hver beboer har sitt eget private hus som inngår i et større fellesskap, tilknyttet et felleshus, som det tilsammen finnes fire stykker av. Felleshuset tilbyr fellesspisning hver kveld, en stor stue med peis, vaskeri, samt et drivhus og to kjøkkenhager. Det finnes fire ulike privathustyper beregnet på forskjellige beboergrupper; enten man kommer som en familie, alene, eller har andre spessielle behov. 

De private bolighusene nærmest svever rundt mellom epletrærne. Deres retningsløshet og flimrende uttrykk skiller seg tydelig fra det ellers sarte og rolige landskapet og den omkringliggende bebyggelsen, hovedsakelig preget av klassiske, danske landbruksbyggninger. Disse husene skal fungere som trygge hjem, men uttrykker samtidig bebeoerenes, på mange måter, flyktige og rotløse tilværelse på asylsenteret.

  • Twitter Square
  • facebook-square